Årstider og klima

Vesterålen har kystklima og dette gir milde vintrer og knapp så varme somrer. I februar, som regnes for det kaldeste måned i Norge generelt, så ligger gjennomsnittstemperaturen på minus to grader og midt på sommeren ligger temperaturen i snitt på mellom 12-14 grader. Selvsagt kan det bli varmere og varmerekorden på Andøya ligger på 31 grader, så det er ingen tvil om at det kan bli deilig varmt her oppe i nord. På høsten regner det en god del og spesielt i oktober kommer det mye nedbør, men det begynner sjeldent å snø før i januar måned.

Det er også på denne tid av året, at solen ikke kommer over horisonten, men til gjengjeld er det gode sjanser for å se det fantastiske nordlyset i mørketiden. Det er noe helt spesielt å se blåfargene i nordlyset når landskapet er dekt av snø. Om sommeren er det stikk motsatt og da er solen på himmelen hele døgnet i perioden fra 23. mai til 23. juli. Dette gir to måneder med lys døgnet rundt og masse muligheter for å være ute å nyte den fantastiske naturen som Andøya kan by på.

De ulike årstidene

Våren i Norge kan til tider være ganske spesiell. Det er sett mange ganger før at de første blomster dukker opp i slutten av februar og så plutselig begynner det å snø i mai måned. Heldigvis er det ikke så ofte det skjer og i Vesterålen er våren relativ stabil, igjen takket være Golfstrømmen. På denne tiden av året er det gjerne her at utendørslivet begynner for alvor og spesielt årets første utepils er noe som står høyt på listen hos mange nordmenn. Men det er viktig å huske på at selv om vi gjerne løper ut for å nyte de første solstrålene, så er det stor forskjell på temperaturen i solen og inne i skyggen. Det lønner seg derfor å kle seg godt på slik at skulle solen bli borte, så er det ikke nødvendig å gå inn igjen med en gang.

Benytt deg av de lyse dagene om sommeren

Sommeren er høysesong for besøk på Andøya og Vesterålen og vi skjønner hvorfor. Her finnes noen av de flotteste strender i hele Norge og enda i Europa med kritthvit sand og krystallklart vann. Eneste ulempen er at selv om det ofte blir mellom 25-30 grader i luften, så er det sjeldent vannet kommer over 16-17 grader. Men det er også tid til å kose seg med familien og nyte muligheten for å være ute, slenge litt godt på grillen og kanskje litt i glasset samtidig. Her er også mange fjell som innbyr til en gåtur når været er fint og samtidig få litt mosjon mens man nyter utsikten over Andøya. Det er dog verdt å huske på at vi fortsatt befinner oss i Nord-Norge og været kan derfor skifte fort. Det lønner seg derfor alltid å ha med seg en vannavvisende jakke hvis det plutselig kommer noe vått fra oven og kanskje en tynn lue om dere skal gå tur i fjellet.

Plukk høstens frukter

Når det blir høst, så er det tid til å plukke frukt og bær. Andøya er kjent for sine store forekomster av multer og de kan plukkes stort sett alle steder på øya.  Men det er også en årstid med mye vær og vinn og mange høststormer kommer forbi på disse kantene. Da er det godt å kose seg innendørs med god mat og drikke og høsten er det tidspunkt på året hvor det ofte står lam og krabbekjøtt på menyen.

Når mørket faller på

Når det blir vinter i Nord-Norge, så faller temperaturen også drastisk. Heldigvis blir det ikke så kaldt som mange andre steder i Norge. Snøen kommer gjerne først i januar, men det er også en av de beste tidene på året til å fiske etter den berømte skrei. Fisket varer gjerne frem til mars måned og selv om det fiskes mest i Lofoten, så er det også stor aktivitet ut fra Andenes, som er en av Europas største fiskerianlegg. Man kan også være ute på tur om vinteren i Nord-Norge, men skal turen bli en suksess, så er det nødvendig med varme klær. Det er derfor lurt med ullklær innerst og unngå bomulls- og dongeribukser. Ha på en jakke som er vind- og vannavisende ytterst og votter samt fleecelue på hodet.