Bli varslet når nordlyset kommer

Det er noe magisk over nordlyset og det er en av grunnene til at mange drømmer om å få oppleve det minst en gang i livet. De som bor i Nord-Norge opplever det med jevne mellomrom, men for dem som bor i den sørlige delen av landet vårt, så er det langt mellom de ganger hvor det er mulig å se nordlyset. Men heldigvis blir det nå enklere for mange av oss å få muligheten for å oppleve dette fantastiske fenomenet. En ny app blir lansert og denne kan varsle brukerne om hvor det blir mulig å se nordlys den neste timen. Ved å bruke GPS kan appen gi deg beskjed om det vil være nordlys aktivitet i nærområdet en time fremover eller om du er på tur til Nord-Norge, så kan du bli varslet når fenomenet dukker opp.

Hva er egentlig nordlys?

Alle er enige om at nordlys er utrolig flott å se på, og spesielt de gangene hvor det kan oppleves med mange ulike farger. Men du har kanskje flere ganger tenkt på hvor nordlyset egentlig stammer fra? Det er solen som har «skylda» for at vi kan se nordlys og dette skyldes de mange elektrisk ladede partikler som blir sendt ut i verdensrommet. Disse treffer atmosfæren vår med lysets hastighet og når de så møter alle de atmosfæregassene som finnes oppe i atmosfæren, så blir gassene varmet opp og ionisert. Det er denne prosess som skaper nordlyset og det er de ulike gasstypene i atmosfæren som avgjør hvilken farger vi kan se. Den mest vanlige fargen er den gulgrønne fargen, men også den røde er det forholdsvis normalt å se på våre breddegrader. En gang i blant er det mulig å se en blåfiolett farge som oppstår i underkanten av nordlyset, men denne er sjelden i Norge.

Det er ikke kun i Norge vi kan oppleve nordlyset. Stort sett alle land som befinner seg rundt 23 grader fra det som kalles for den geomagnetiske pol, kan oppleve nordlyset fra tid til annen. Hvor lenge om gangen man kan se nordlyset, avhenger av hvor lang tid disse små partiklene kan holde seg stabile, men det variere gjerne fra noen få sekunder til flere minutter.

Auroral Forecast

Som nevnt i innledningen, så har det utviklet en ny app som kan sende deg varsel en time før nordlyset blir synlig. Appen heter Auroral Forecast og har blitt til på oppdrag fra Kjell Henriksen observatoriet på Svalbard og utviklet av selskapet Appex i Haugesund. Appen ble lansert på Andøya i forbindelse med 50-års jubileet for Norges første rakettoppskyting på Andøya og ved hjelp av vær observasjoner, solbelysning og ulike stjernekart, kan appen vise på hvilken posisjon man kan oppleve nordlyset.

UNIS (Universitetssenteret på Svalbard) har tidligere utviklet et lignende varsel, som kunne brukes på nettet, men nå er det altså mulig å få slike varsler via iPhone og andre smarttelefoner. En slik app er nyttig for folk som bor i områder hvor det forekommer nordlys fra før av, slik at man kan rekke å enten kjøre ditt hvor fenomenet vil treffe eller rett og slett se opp mot himmelen til rett tid. For turismen er en slik app også nyttig og for Hurtigruten, som satser på nordlysturisme, er appen gull verdt, da passasjerene deres nå kan sjekke i hvilken retning de skal se etter nordlyset og på hvilket tidspunkt.