Når er det best å reise til Andenes?

07 Mar 2015, Norway — Fishing boats in harbour, Reine, Lofoten, Norway — Image by © Pete Saloutos/Corbis

Andenes befinner seg langt ute i havgapet i Nord-Norge og er en del av denne fascinerende delen av Fastlands-Norge. Samtidig kan vi med sikkerhet også slå fast at Andenes hører til blant de minst befolkede deler av Norge, men også en av de mest idylliske. Selv om vi befinner oss langt mot nord, så har Vesterålen, som Andenes er en del av, et relativt varmt klima og derfor er det stort sett isfritt hele året. Dette er medvirkende til at man kan fiske året rundt og derfor er det kanskje ikke så rart at fiskeri er en av de viktigste næringer her og i resten av Vesterålen.

Enklere å komme hit i dag

For år tilbake var det ikke akkurat enkelt å komme seg til denne delen av Nord-Norge. Landsdelen var ganske utilgjengelig, men etter hvert som tiden har gått, så har det blitt bygget veier, havner med plass til store båter og enda en flyplass i Andenes. Det er derfor mye enklere å komme seg hit i dag, enn det var for 100 år siden. Man kan enten velge å komme i egen bil, langs noen av de flotteste veistrekninger i Norge og på samme tid kan man enten besøke Lofoten, lengre i sør, eller Senja i nord. Om sommeren går det egen ferge fra Andenes over Andfjorden til Gryllefjord på Senja. For dem som ikke ønsker å kjøre selv, så er det mulig å komme seg hit med fly fra de fleste flyplasser i Norge. Sist, men ikke minst kan man gjøre som mange andre, nemlig å ta Hurtigruten, som anløper Andenes minst et par ganger i løpet av uken.

Den beste tiden

Alle årstider er jo fine på hver sin måte, og slik er det også når det gjelder spørsmålet om når det er best å reise til Andenes. Mange er enige i at lyset er noe av det som gjør Nord-Norge til noe helt spesielt. Derfor er det ikke vanskelig å tenke seg at sommeren er den beste tiden for å besøke Andenes, siden sola skinner det meste av døgnet på den tiden av året. Lyset er en viktig del av den nordnorske opplevelsen og med solen høyt på himmelen om sommeren, så er det et veldig godt tidspunkt å reise dit. Her er det også varmere i været og du får mest ut av de severdigheter som er relatert til vann og hav.

Det finnes flere flotte strender på Andøya, som Andenes er en del av, og herfra kan man prøve seg på windsurfing eller bare nyte de lune sommerdagene og kanskje oppleve hvalene leke ute i havet. Nettopp hvalene er områdets største trekkplaster og drar man på hvalsafari er det stort sett garantert at man kommer til å se en eller flere hvaler. Med mange fjell rundt Andenes er det også opplagt å gå lange turer og nyte det fantastiske landskapet. Er du glad i å fiske, så er det selvsagt mest behagelig om sommeren, men også på høsten og vinteren er det bra fiskemuligheter her.

Vinteren i Nord-Norge

Om vinteren, fra januar til mars, er det skreifiske ut for kysten av Andøya og her er det garanti for mye fisk. Det er også om vinteren at nordlyset trekker mange folk til Nord-Norge. Vinternettene er kalde og det er mørkt det meste av døgnet, men til gjengjeld er det gode muligheter for å oppleve himmelen bli farget av nordlyset. Her bølger det henover himmelen med grønne, blå, lilla og røde bånd, en opplevelse som ikke finnes mange andre steder enn her i nord.

Opplevelsene er mange på Andøya og ved Andenes året rundt. Du trenger derfor ikke å stresse med å reise dit på en bestemt årstid, siden hver enkelt årstid har noe helt spesielt å by på her i nord.