Om Andenes

Andenes ligger på spissen av Andøya i Vesterålen og kun kort avstand fra Troms fylke. Tettstedet er samtidig administrasjonssenter for Andøy kommune og med sine 2700 innbyggere er det også det største tettstedet på øya. Andenes er et av de største og viktigste fiskeværene i Norge og stedet kan også by på egen flyplass som deles med Andøya flystasjon. Her er det privat flyplass med avganger til Oslo om sommeren og til Bodø og Evenes hele året. På samme plass holder også luftforsvaret til med sin skvadron 333.

Om sommeren er det mulig å ta fergen til Andenes fra Gryllefjord på Senja og lengre sør på Andøya legger hurtigruten til et par ganger i uken i Risøyhamn. Men de fleste som besøker Andenes kommer gjerne i bil og mange benytter seg samtidig av anledningen til å kjøre langs den nasjonale turistvegen som går fra Andenes og helt ned til nettopp Risøyhamn. Derfra er det veiforbindelse til resten av Norge via riksvei 82 til Hinnøya og derfra kan man kjøre E10 til E6 og videre mot nord eller sør.

Andenes kommune

Tidligere var Andenes en egen kommune, men dette ble endret i 1964 da Andenes, Dverberg og Bjørnskinn kommuner ble slått sammen til dagens Andøy kommune. Men selv om Andenes ikke lengre er en egen kommune, så er det fortsatt den viktigste byen på Andøya, med gamle og stolte tradisjoner innen fiskeri. Allerede på 1500-tallet var Andenes et stort fiskevær og det største i hele Nordland fylke. Her kom spesielt hollendere og tyskere for å kjøpe tørrfisk og opp gjennom årene økte eksporten fra Andenes til mange andre land i Europa. En av grunnene er at Andenes har en gunstig beliggenhet og det er derfor mulig å fiske året rundt, enten ved Andfjorden eller i Storhavet ut for vestkysten av Andøya. På grunn av kontinentalsokkelen, så er Andenes et av få steder hvor man ikke skal langt ut fra kysten, før det er mulig å fiske på store dyp, noe som igjen betyr store mengder med fisk.

En viktig havn

Havna i Andenes har vært viktig gjennom mange århundrer og etter storstormen i 1881 var det igjen et behov for en enda tryggere havn, som samtidig kunne ta større båter. Det ble derfor påbegynt en utbygging av havnen på slutten av 1890-tallet og her ble det satt i gang arbeid med å bygge en molo som lå rett utenfor fyret. Den nye molo ble ferdig i 1904 og med denne ekstra utbygging av havna ble Andenes et av de største fiskeværene i Norge. På det meste var her 19 fiskemottak, men siden har dette blitt redusert kraftig. Moloen er i dag hele 440 meter lang og en av de lengste av sitt slag i Nord-Norge.

I dag er det ikke kun fiskeri som er viktig i Andenes. Turismen har blitt svært viktig for Andøya som helhet og Andenes i særdeleshet og spesielt hvalsafari tiltrekker mange turister om sommeren. Det er ikke mange andre steder i Norge hvor det nesten er garanti for å se hvaler, men ut for kysten av Andøya finnes det mange spermhvaler og kaskelotter som kommer her på grunn av Golfstrømmen og store forekomster med mat. Når først turistene har kommet til Andenes, så benytter mange også anledningen til å besøke den «verdensberømte» stranda ved Bleik og Romskipet Aurora ved Andøya Space Center. Selv om Andenes ligger langt ute i havgapet, så finnes det nok av grunner til å besøke stedet.