Om Andøy

Andøya er en av de største øyene i Norge og kommer på en flott 10.plass med et areal på nesten 500 km².  Nesten halvparten av øyas areal består av myr og i midten av Andøya dukker det opp en rekke fjellpartier på opptil 700 meters høyde. Den høyeste toppen er Kvasstinden med sine 705 moh. Fra nord til sør er det rundt 58 kilometer, så vi kan godt fastslå at den er litt større enn det man kanskje først antar, når man tenker på Andøya. Selv om vi befinner oss langt oppe i Nord-Norge, faktisk helt på grensen til Troms fylke, så har det bodd mennesker her siden steinalderen. Det er også det eneste området utenfor Svalbard hvor det finnes kull og arkeologer har tidligere funnet trekull, som er hele 11 000 år gamle.

Andøy kommune

Andøy kommune er en ganske stor kommune geografisk og består utover Andøya, også av deler av Hinnøya som er Norges største øy. Administrasjonssenteret ligger i Andenes, som også er Andøyas største tettsted med sine knappe 3000 innbyggere. Andøy har mye å by på for dem som besøker øya og det er mange turister som finner veien hit. Enten kommer de med fly til den lille flyplassen ved Andenes eller de kjører i egen bil. Fra Senja og Troms er det enklest å ta fergen mellom Gryllefjord og Andenes, men man må være oppmerksom på at denne kun seiler i sommerhalvåret. Ellers er det fast veiforbindelse til resten av Norge via Andøybrua, som går over til Hinnøya og Lofoten.

Andøy er rik på dyre- og fugleliv og dette skyldes blant annet nærheten til Golfstrømmen. Denne gjør klimaet mildere enn andre steder langs kysten, men likevel er det ingen tvil om at yttersiden av øya er åpen og værhard, særlig om vinteren. På Bleiksøya ved den nordlige delen av Andøya finnes det et variert fugleliv på og ved det såkalte fuglefjellet. Mange reiser også til Andøya for å oppleve hvaler og her finnes det spermhvaler i et stort antall, men også forekomster av kaskelotten og det er nesten garanti for å se hvaler om man reiser ut på et av de mange hvalsafarier som arrangeres fra Andenes.

Næringsliv

Selv om fiske er den primære næringen i Nord-Norge og også her på Andøya, så finnes det en del større bedrifter på øya. En av dem er luftforsvarets 333 skvadron er stasjonert på Andøya flystasjon, og ikke langt derfra finner vi Andøya Space Center. Her ligger et av de viktigste romforskningssentre i den nordlige delen av Europa og herfra blir det med jevne mellomrom skutt opp forskningsraketter. Men likevel er det fortsatt fiskeindustri som er den viktigste næringen, noe som kan sees ved at havna i Andenes er et av de største fiskevær i Norge og med 3 kilometer moloanlegg, hører den også til blant de største og mest betydningsfulle i Nord-Europa.

Også turisme har etter hvert blitt viktig for Andøy kommune og her er det hvalsafari som trekker tusenvis av turister til Andenes hvert år. Mange kommer langveis fra for å se på hvalene og samtidig benytter de seg av anledningen til å kjøre en tur på den nasjonale turistvegen, som går langs yttersiden av Andøya. Her kan man nyte de mange fantastiske strendene og en enestående natur det meste av den 58 kilometer lange veien ut mot Storhavet.