Sjåbergfestivalen

Selv om vi befinner oss i Nord-Norge, så betyr det ikke at det ikke finnes musikkfestivaler her oppe i nord. En av disse festivaler finner sted på Andøya i Vesterålen og ble startet i 2008 av Thore Nilssen. I år er det 10 gang at festivalen går av stabelen og mange folk kommer igjen hvert år for å delta på denne spesielle festivalen. I motsetning til mange andre festivaler i Norge, så drives Sjåbergfestivalen ut fra et prinsipp om å skaffe overskudd til veldedige formål. Hvert år velges en organisasjon som samarbeidspartner, og det er denne partner som blir mottaker av overskuddet fra årets festival. Det eneste krav som stilles til denne organisasjon, er at de stiller opp med frivillige hjelpere som er med til å sikre at festivalen kan arrangeres uten å måtte leie inn mye mannskap.

Lokale artister

Siden Sjåbergfestivalen i prinsippet er en stor dugnad, så er det derfor også logisk at det ikke er penger til å sette store verdensnavn på programmet. Dette har også vist seg å være unødvendig, siden mange folk kommer fra nærområdet og ikke minst fra andre deler av Nord-Norge, for å høre på de mange lokale band og artister som stiller opp. Noen av de lokale navn som spiller opp, er band som Boss, som spiller dansemusikk for den voksne generasjonen. Det er band fra mange plasser i Nord-Norge, blant annet Breeze og Savages fra Harstad og, ikke minst, Band Without Name, som kommer fra Vesterålen. Totalt sett er det mer enn 10 band som deltar på festivalen.

Festivalen går over to kvelder og det hele begynte egentlig som en hage fest da Thore Nilssen arrangerte sin 60-årsdag på selvsamme plen som brukes i dag. Siden han hadde mange musikervenner som kom innom, kom plutselig ideen opp om å lage en festival med lokale musikere på Sjåberget. Siden har det gått fort og i dag regner de med at det er godt over 1000 festival deltakere som kommer hit år etter år. De fleste kommer her med campingvogner og bobiler og koser seg hele helgen med god musikk og samvær i litt mer rolige former enn mange store festivaler.

Andre festivaler i nord

Det er ikke kun på Andøya at det arrangeres musikkfestivaler. Flere andre mindre festivaler blir arrangert i Nord-Norge i løpet av året. Vi har tatt med et par av de litt mer spesielle.

  1. Den første er Vikingfestivalen som avholdes i langhuset på Borg. Dette langhuset har blitt gjenskapt som det menes å ha sett ut for 1000 år siden og her samles vikingentusiaster fra det meste av landet. Voksne og barn møtes og er med på aktiviteter som tvekamper, vikinggilde, vikingblot, kursing i håndverk fra vikingetiden og samtidig arrangeres det et stort marked.
  2. I musikkens verden blir det avholdt en festival som ikke finnes andre steder i Norge. Trænafestivalen er en rockefestival som arrangeres på en øy som ligger på Polarsirkelen, 6 mil ute i havet. Normalt bor det rundt 450 mennesker på disse avsidesliggende øyene, men når det er festivaltid så kommer det rundt 3000 deltakere, som alle bor i telter og koser seg med rockemusikk, fersk fisk fra havet og mye moro.