Vinterfest i Andøy

Selv om man bor langt oppe i Nord-Norge, så er det likevel mange aktiviteter man kan bli med på, spesielt innenfor musikken. En av dem er Nordlystfestivalen som foregår på Andøya ved Vesterålen og denne festivalen har snart 20 års jubileum siden den ble arrangert første gang i 2000. Hvert år i februar går det løs med en rekke kulturelle arrangementer, som samlet sett utgjør Nordlyst. Alle arrangementene blir arrangert på Andøy og består blant annet av foredrag, matopplevelser, utstillinger og konserter for hele Andøy sin befolkning og alle de gjester som har lyst til å komme på besøk.

Blant de mer kjente navn som har besøkt Nordlyst gjennom årene, kan blant annet nevnes Jørn Hoel. Men ved hans siste besøk, så var han ikke med på festivalen for å gi konsert, men tvert imot for å holde et matkurs for 30 deltakere. Her lærte de å lage en nydelig valentinsmiddag sammen med Jørn Hoel. Av andre kjente navner på tidligere festivaler, kan nevnes Violet Road som hadde en stor hit i 2011 med låten «Can You Hear The Morning Singing» og året etter var de med på Nordlyst og skapte en stor fest under konserten.

Mange arrangementer for familien

Nordlyst er en festival for hele familien og derfor er det ikke kun underholdning for de voksne på programmet. I år har det vært trylleshow for barna med tryllekunstneren Erlend Solland. Han er en av Norges mest kjente illusjonister og har vært på tv utallige ganger for å vise frem sine evner til å gi publikum et skikkelig show med ildslukking, illusjonsnumre og ikke minst magiske trylletriks.

For de som er interessert i film, så er det også film på plakaten de fleste år. Men filmene er ikke vanlige film man kan se på kino, men f.eks. kortfilmen «Tilbake» av Torfinn Iversen eller Laterna Magica-filmene som ble produsert av ungdomsskoleelever fra Andøy i 2011. Det er derfor alltid spennende å følge med på programmet for det kommende års Nordlyst vinterfest, for å se hva som venter av film og andre arrangementer.

Rekord i 2018

At Nordlyst etter hvert har blitt en populær festival, kan blant annet sees på programmet og antall deltakere i 2018. Her hadde festival arrangørene en forventning om at det ville bli en særdeles velbesøkt festival og de satte derfor opp et rekordstort program.  De første dagene ble det arrangert en stor fotoutstilling på Arresten, og på Dverberg var det pianokonsert og operette under operapuben. Neste dag var det tid til en av høydepunktene på Nordlyst, nemlig konsert med Biru Babys. Bandet stammer fra Alta, spiller rockemusikk og har blitt kjent for sine energiske konserter. Denne konserten var intet unntak og det ble et fyrverkeri av et show som alle vil prate om i lang tid fremover.

Lattermuskler

For de som liker å røre lattermusklene, så ble lørdagen en stor suksess med standup i folkets hus og her var fylt til absolutt siste plass. Tidligere samme dag var det også arrangert en øyturne med Tonje Unstad. Turen gikk rundt på Andøy for å oppleve den fantastiske naturen og underveis ble det underholdning med nettopp Tonje Unstad og ikke minst historier om øya. I Andenes kirke var det stinn brakke, høy stemning og god musikk med Halvdan Sivertsen og for å avslutte vinterfesten i Andøy på best mulig måte, så ble det til slutt arrangert en liten minifestival med tre musikkgrupper. Disse var Vederkast, Biru Baby og Different Kinds of Stars, alle tre grupper som har sine røtter i Nord-Norge og vet hvilken musikk som skal til for å få til en skikkelig festlig avslutning på en suksessrik Nordlyst-festival.